Giro d’Italia : Monte Zoncolan

Overgenomen van wielerflits.nl :
De veertiende etappe van de Giro d’Italia 2018 belooft vooraf het nodige spektakel. De rit eindigt namelijk op de gevreesde Monte Zoncolan, een van de zwaarste beklimmingen van Europa. Vanuit het kleine Ovaro, zo’n 1800 inwoners groot, stijgt het wegdek in 10,1 kilometer maar liefst 1203 meter, goed voor een gemiddelde stijging van maar liefst 11,9% procent. Van kilometerpaal twee tot en met zes is de stijging zelfs 15,4%. Op zijn steilst is de Zoncolan 22%. Dat punt ligt vier kilometer na de voet; twee kilometer later volgen nog stijgingen van 20%.


 

Overgenomen van nos.nl :

Chris Froome heeft de koninginnenrit in de Giro d’Italia gewonnen. Hij bleef zijn landgenoot en rozetruidrager Simon Yates net voor. Tom Dumoulin verloor in totaal 38 seconden op Yates.

Op 4,2 kilometer van de finish reed Froome weg uit een groepje van negen favorieten (onder anderen Froome, Yates, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez en Dumoulin), die als enigen konden aanhaken toen Wout Poels gas gaf.

Yates probeerde Froome kilometerslang te achterhalen, maar dat lukte net niet. Dumoulin kwam als vijfde over de finish op 0.37. Mede door bonificatieseconden van Yates is zijn achterstand in het klassement nu 1.24.
Op de eerste klim van de dag, de Monte di Ragogna, ontstond een kopgroep van zeven: Francesco Gavazzi, Enrico Barbin, Valerio Conti, Matteo Montaguti, Jacopo Mosca, Mads Pedersen en Laurent Didier. Zij pakten zes minuten, maar op 6,5 kilometer van de meet werd Conti als laatste ingerekend.

Twee kilometer later ging Froome aan en niemand kon hem nog bijbenen. Hij is de opvolger van Michael Rogers die in 2014 zegevierde op de klim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *