Giro d’Italia : Colle delle Finestre

Overgenomen van wielerflits.nl :
In 2005 ontdekte koersdirecteur Angelo Zomegnan deze nog onuitgegeven bergpas. Na een uitgebreide inspectie werd de Finestre geschikt geacht door spektakelman Zomegnan. Het bleek een schot in de roos, want de wielerfan kreeg in de Giro van datzelfde jaar een ijzingwekkende etappe voorgeschoteld. Paolo Savoldelli reed al sinds het einde van de tweede week in het roze, maar werd die dag bestookt door Gilberto Simoni, José Rujano en Danilo Di Luca. De drie reden weg op de Finestre, in een ultieme poging de Giro nog op zijn kop te zetten. Met het verstrijken van de kilometers leek een scenario van Visentiniaanse proporties in de maak, maar uiteindelijk zag Savoldelli zijn rivalen een voor een wegvallen. Pocketklimmer Rujano reed naar zijn moment de gloire, maar ‘Il Falco’ wist zijn roze trui te redden op Sestriére. Hij hield 28 seconden over op Simoni, die nooit meer dichter bij een derde Girozege wist te komen.

De vraag is of we ook dit jaar – na 2005, 2011 én 2015 – vuurwerk krijgen op de flanken van de Finestre. In tegenstelling tot de voorgaande edities, ligt de klim nu een stuk verder van de finish. Met zijn lengte van 19 kilometer en gemiddelde stijgingsgraad van maar liefst 9% – met pieken tot 14% – is het een van de zwaarste beklimmingen in Italië. Wat de Finestre vooral bijzonder maakt, is het tweeledige karakter. De eerste helft loopt over asfaltwegen, het tweede gedeelte gaat over onverhard terrein. De renner die als eerste bovenkomt wint de Cima Coppi, aangezien de Finestre dit jaar het hoogste punt is in deze Giro met 2178 meter.

Overgenomen van nos.nl :
Chris Froome heeft met een zeldzaam huzarenstukje de Giro d’Italia op z’n kop gezet. Hij demarreerde op tachtig kilometer van de aankomst en soleerde naar de finish. Simon Yates, tot vandaag de klassementsleider, zakte door het ijs, Tom Dumoulin behield zijn tweede plaats.

Froome verraste met een aanval op de Finestre, de hoogste beklimming in de ronde. Rozetruidrager Yates was het eerste slachtoffer. Hij kon al snel niet meer volgen en bereikte de top een kwartier na Froome. Zijn achterstand aan de finish? Liefst 38.51.
De alles-of-nietspoging van Froome was ook Domenico Pozzovivo te machtig. De nummer drie van het klassement kon ook niet mee met het eerste achtervolgende groepje (Dumoulin, Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez en Richard Carapaz).
Met 0.45 achterstand op de top van de Finestre was de groep-Dumoulin zeker nog niet geslagen. Maar Froome denderde door en de diesel raakte niet op, ook al was hij aan een solo van tachtig kilometer bezig.
Dumoulin had de pech dat alleen Pinot en de teruggekeerde Sebastian Reichenbach (beiden FDJ) wilden rijden. Carapaz en Lopez, die allebei op jacht zijn naar de witte trui, deden helemaal niets. Pinot ook niet meer, toen duidelijk werd dat hij vijf minuten marge op Pozzovivo had.

Froome begon met 3.20 voorsprong op de groep-Dumoulin aan de slotklim (7,2 kilometer à 9%), gaf amper terrein prijs en pakte ook nog 0.10 bonificatie. Dumoulin werd vijfde achter Carapaz, Pinot en Lopez en staat nu op veertig seconden van Froome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *