Maansverduistering fotograferen

Met dank aan L1 voor de tips om een maansverduistering te fotograferen :

  • Zet je camera op een statief en bepaal je beelduitsnede
  • Begin met een niet al te hoge ISO-waarde, bijvoorbeeld ISO 200
  • Zet het diafragma van je lens rond de f/8.0 voor een optimale scherpte van je objectief
  • Gebruik een relatief korte sluitertijd zoals 1/160ste van een seconde
  • Stel handmatig scherp op de maan
  • Maak de foto bij voorkeur door een afstandsbediening of timer te gebruiken

Lens

Hoe groter de brandpuntsafstand van je objectief is, hoe groter je de maan in beeld krijgt! Met een telelens met een brandpuntsafstand van 300 millimeter of meer zit je goed. Heb je een camera met een APS-C formaat sensor? Dan kun je al aardig uit de voeten met een 200 millimeter lens.


ISO

Waarom moet je een niet al te hoge ISO-waarde instellen? Met een lage ISO-waarde probeer je te voorkomen dat je foto veel ruis bevat. Omdat de maan veel licht reflecteert is het niet nodig om lange sluitertijden in te stellen. De beweging van de aarde zou daarnaast voor bewegingsonscherpte zorgen bij langere sluitertijden en je wilt natuurlijk niet dat de maan bewogen in beeld staat. Speel tijdens het fotograferen dus met de instellingen om te zien wat het mooiste uitkomt.


Handmatig scherpstellen

Het scherpstellen op de maan moet handmatig, omdat je camera moeite zal hebben met de automatische scherpstelling. Dat komt door het hoge contrast tussen de maan en de lucht. Stel daarom zelf scherp op het randje van de maan of op één van de kraters om er zeker van te zijn dat het eindresultaat scherp is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *